CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, March 9, 2009

Kenduri


sempena meriahkan maijls kenduri tahlil malam isnin, saye dah keluarga balik ke kampung pada hari sabtu petang pada waktu minum petang.. (ceh, bersopan sopan pulak ayat2 aku..hehe)

sampi kat kampung cik yam,pah,mat dan segale2 cik dah ade kat umah nenekx.. ermasuk 2 budakx kembar 2.. makin comel.. muke pun dah berbeze dan boleh dibezakan mane satu.. ^^

malam tu tak der wat keje ape pun cume lepak ngan cik yam.. best gak mlm 2.. ader jer topik yang lawak2.. cik yam ade beli buku motivasi2, bace ler sekali...tengah sibuk2 bercerite tibe aza cakap nampak LIPAN.wwwwAHH... terkejut aku.. tengok memang betul lipan yang sebenar dan bESAr..... aku pegang sepanar, cikyam pegang parang nak pukuk lipan yang stay kat tepi tilam, tapi tak pekul2..hehe... agak lame ler baru di belasah sampai hancur dan tak sempat nak ambik gambar..besok'y baru kerje bermule..iaitu mencabut bulu ayam yang disembelih datuk.. baru 2 kali dalam seumur hidup aku mencabut bulu ayam..hehe.. dan masih tak pakar agi.. tapi dah 4 ekor ayam aku kerje kan..air panas yang wat rendam2 ayam tu boleh di buat sop..hehehehe..
ayam yang dah siap tok di,, buat ape2 ler..
PROSES AYAM
1.TANGKAP AYAM
2.SEMBELIH AYAM
3.BUANG ISI PERUT AYAM
4.CABUT BULU AYAM
5.BAKAR AYAM
6.SIANG AYAM
7.BASUH AYAM
8.MASAK AYAM
9.MAKAN AYAM
^^1 comments:

imine said...

ali lupa satu: sendawa bau ayam.